Quiche lorraine z seniorami
Ostatnio, gdy byłem w Dziennym Domu „Senior WIGOR”, razem z seniorami upiekliśmy klasyczną francuską potrawę, quiche lorraine [wymowa: kisz loren]. Polska nazwa tej potrawy to zapiekanka lotaryńska. Być może słyszeliście o niej albo nawet już ją jedliście. Jeśli nie, pozwólcie, że opowiem Wam trochę o niej. Quiche to słona tarta, którą jemy na ciepło jako danie główne, zwykle z jakąś sałatką. Do środka ciasta możemy włożyć dowolną ilość składników, od warzyw przez ser do chorizo, ale najsłynniejszym z nich jest quiche lorraine, która bierze swoją nazwę od regionu (Lotaryngii), z którego pochodzi. Podobnie jest z szampanem i Szampanią (fr. Champagne).
Do przygotowania quiche lorraine potrzebujemy 200 g ciasta francuskiego, 200 g boczku, 30 g masła, 200 ml śmietany 36% (we Francji stosujemy crème fraiche), 200 ml mleka, 3 jajka oraz trochę soli i pieprzu. Pierwszy krok polega na włożeniu ciasta francuskiego do naczynia do zapiekania, zrobieniu widelcem małych dziurek, a następnie rozsmarowaniu na nim masła. Następnie musimy podsmażyć kostki pokrojonego boczku na patelni. W trakcie smażenia możemy przygotować zalewę, mieszając jajka, śmietanę i mleko. Gdy kawałki boczku będą już gotowe, możemy włożyć je do śmietany, a następnie doprawić solą i pieprzem. Po dodaniu wszystkich składników (od nas zależy, co jeszcze włożymy do środka) możemy polać ciasto francuskie śmietaną, a następnie wstawić quiche do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Zapiekankę pieczemy około 45 minut. Et voilà, c’est prêt. Bon appetit!
Romain Gauvreau
Wolontariusz Europejskiego Korpusu Solidarności