Gotuję nie marnuję
Pierwsze zajęcia „Gotuję nie marnuję” za nami. Silna, polsko-ukraińska grupa, ugotowała wyśmienity barszcz ukraiński, wg przepisu pani Ganny.
Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w składniki zupy, to przepis na barszcz ukraiński tradycyjny będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw.
Dieta: bezglutenowa
Składniki na bulion do barszczu:
3,5 litry wody
kawałek pora - 20 cm
kawałek selera
600 g żeberek wieprzowych
1 korzeń średniej pietruszki
po łyżeczce soli i pieprzu, 2 liście laurowe
Pozostałe składniki:
1 średni burak
1/4 średniej główki białej kapusty
1/2 puszka fasolki białej konserwowej
400 g pomidorów (świeże lub z puszki)
3-4 ziemniaki
1 średnia marchewka
ząbek czosnku
1 cebula
sok z połówki cytryny
łyżka masła/oliwy
koperek/pietruszka do okrasy
śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj żeberka wieprzowe, korzeń pietruszki, kawałek pora, seler oraz sól, pieprz (może być w ziarnach) i liście laurowe. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała. Zupę gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny gotowania się zupy wyłów przy pomocy sitka lub cedzaka wszystkie składniki – *warzywa i mięso. Mięso odłóż osobno na deskę i zdejmij samo mięso. Mięso odłóż do miseczki i przykryj. Dodasz je na koniec do gotowego barszczu ukraińskiego.
Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 10 minut.
W tym czasie cebulę obierz i poszatkuj drobno, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew i burak. Podsmaż na patelni cebulkę na maśle lub oliwie razem z marchewką, burakiem, jednym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika, po czym dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze parę minut.
Całość z patelni dodaj do garnka, gdzie gotują się ziemniaki.
Następnie dodaj fasolkę i poszatkowaną kapustę.
Zupę zagotuj, dodaj odłożone wcześniej mięso zdjęte z żeberek oraz wyciśnij sok z połowy cytryny. Barszcz ukraiński gotuj ostatnie 20 minut na małej mocy palnika. Na koniec sprawdź smak. Ja czasem dodaję jeszcze łyżeczkę cukru, więcej pieprzu i soli oraz soku z cytryny.
Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki/koperku, dodajemy śmietanę do barszczu na talerzu.
*warzywa, które zostały z gotowania można wykorzystać do innych potraw, np. sałatki, pasztetu itp.
Smacznego!