Ułatwienia dostępu

Aktualności

z Centrum Usług Społecznych w Swarzędzu
Ikona aktualności przedstawiająca złożoną w pół gazetę

Gotuję nie marnuję

Pierwsze zajęcia „Gotuję nie marnuję” za nami. Silna, polsko-ukraińska grupa, ugotowała wyśmienity barszcz ukraiński, wg przepisu pani Ganny.

Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w składniki zupy, to przepis na barszcz ukraiński tradycyjny będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw.

Dieta: bezglutenowa

Składniki na bulion do barszczu:

    3,5 litry wody
    kawałek pora - 20 cm
    kawałek selera
    600 g żeberek wieprzowych
    1 korzeń średniej pietruszki
    po łyżeczce soli i pieprzu, 2 liście laurowe

Pozostałe składniki:

    1 średni burak
    1/4 średniej główki białej kapusty
    1/2 puszka fasolki białej konserwowej
    400 g pomidorów (świeże lub z puszki)
    3-4 ziemniaki
    1 średnia marchewka
    ząbek czosnku
    1 cebula
    sok z połówki cytryny
    łyżka masła/oliwy
    koperek/pietruszka do okrasy
    śmietana do podania

Sposób przygotowania:

    Do dużego garnka wlej wodę, dodaj żeberka wieprzowe, korzeń pietruszki, kawałek pora, seler oraz sól, pieprz (może być w ziarnach) i liście laurowe. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa delikatnie się gotowała. Zupę gotuj pod przykryciem około 1,5 godziny. 
    Po 1,5 godziny gotowania się zupy wyłów przy pomocy sitka lub cedzaka wszystkie składniki – *warzywa i mięso. Mięso odłóż osobno na deskę i zdejmij samo mięso. Mięso odłóż do miseczki i przykryj. Dodasz je na koniec do gotowego barszczu ukraińskiego.
    Do bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 10 minut.
    W tym czasie cebulę obierz i poszatkuj drobno, zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew i burak. Podsmaż na patelni cebulkę na maśle lub oliwie razem z marchewką, burakiem, jednym ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. Wystarczą 3 minuty podsmażania na małej mocy palnika, po czym dodaj pomidory z puszki i smaż jeszcze parę minut.
    Całość z patelni dodaj do garnka, gdzie gotują się ziemniaki.
    Następnie dodaj fasolkę i poszatkowaną kapustę.

Zupę zagotuj, dodaj odłożone wcześniej mięso zdjęte z żeberek oraz wyciśnij sok z połowy cytryny. Barszcz ukraiński gotuj ostatnie 20 minut na małej mocy palnika. Na koniec sprawdź smak. Ja czasem dodaję jeszcze łyżeczkę cukru, więcej pieprzu i soli oraz soku z cytryny. 

Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki/koperku, dodajemy śmietanę do barszczu na talerzu.

*warzywa, które zostały z gotowania można wykorzystać do innych potraw, np. sałatki, pasztetu itp.

Smacznego!

Biały talerz z czerwonym barszczem ukraińskim z kawałkami mięsa, kapustą i śmietaną, postawiony na drewnianym stole. Obok łyżka i kolorowa serwetka.
Grupa osób siedzących przy stole, jedzących czerwony barszcz ukraiński. Na środku stół z garnkiem, serwetkami, chlebem i opakowaniem śmietany.
Zbliżenie na garnek z czerwonym barszczem, z którego osoba nalewa zupę chochlą do talerza. W tle na stole leżą inne talerze z zupą.
Garnek z barszczem ukraińskim, z którego osoba nalewa porcję zupy do talerza. W tle kolejne talerze gotowe do podania.
Osoba serwuje barszcz do talerza, obok siedzi kobieta w czarnej bluzce z nadrukiem. Garnek z zupą stoi na drewnianej desce na środku stołu.

PLACÓWKI WSPARCIA DZIENNEGO I KLUBY

Budynek Centrum Aktywności Seniora
Centrum Aktywności Seniora
Tablica Dzienny Dom Pomocy
Dzienny Dom Pomocy
Budynek Dziennego Domu Senior Wigor
Dzienny Dom - "Senior - WIGOR"
Budynek Klubu Integracji Społecznej
Klub Integracji Społecznej
Budynek świetlicy Nasza Dziupla
Świetlice dla dzieci
Swarzędzki Klub Rodziny
Swarzędzki Klub Rodziny

DANE KONTAKTOWE

Centrum Usług Społecznych w Swarzędzu
ul. Poznańska 25, 62-020 Swarzędz

Godziny pracy:
Poniedziałek: 08:00 - 17:00
Wtorek - Piątek: 07:30 - 15:30

Telefon:
61 651 26 50

E-mail:
sekretariat@cusswarzedz.pl

Epuap:
/opsswarzedz/SkrytkaESP

Media społecznościowe:
Odwiedź naszą stronę na Facebooku

Polityka plików "cookies"

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Czytaj więcej

Please publish modules in offcanvas position.