„Zdrowe żywienie” – spotkanie z dietetykiem w ramach „Profilaktyki dla Seniora”
W dniu 27 maja 2025 roku w Centrum Wsparcia Seniora przy ul. Piaski 4 w Swarzędzu odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „Profilaktyka dla seniorów” w ramach projektu „Wielkopolskie telecentrum opieki” finansowanego ze środków Programu „Fundusze europejskie dla Wielkopolski na lata 2021-2027” w ramach działania 6.13 Usługi społeczne i zdrowotne. Tematem przewodnim było „Zdrowe żywienie”. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem, a uczestnicy mogli nie tylko wysłuchać ciekawego wykładu, ale również aktywnie zadawać pytania i dzielić się swoimi doświadczeniami.
Prelegentka Pani Monika Dziembowska przedstawiła ewolucję podejścia do zdrowego odżywiania, czyli od tradycyjnej piramidy żywieniowej po współczesną koncepcję tzw. „zdrowego talerza”. Jak podkreśliła, obecny model żywieniowy jest prosty i praktyczny, ponieważ opiera się na zasadzie proporcji składników na talerzu. Zatem nasz zdrowy talerz powinien w połowie składać się z warzyw i owoców (z przewagą warzyw), w jednej czwartej z produktów pełnoziarnistych (takich jak brązowy ryż, kasze czy pełnoziarniste pieczywo), a w pozostałej części – z białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego np. z ryb, chudego mięsa drobiowego, roślin strączkowych czy orzechów. Dietetyk zwróciła również uwagę na znaczenie jakości tłuszczów – zalecając wybieranie tłuszczów roślinnych (np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego) zamiast tłuszczów nasyconych i trans. Podkreśliła konieczność ograniczenia spożycia soli, cukru oraz wysoko przetworzonych produktów. Seniorzy dowiedzieli się również, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie – picie odpowiedniej ilości wody każdego dnia. Istotnym tematem była również regularność posiłków i nie podjadanie między nimi. Taki rodzaj samodyscypliny pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, co jest kluczem w zapobieganiu insulinooporności i cukrzycy typu 2 w każdym wieku. Podkreśliła również, że dla lepszej jakości snu ważna jest odpowiednio wczesna pora kolacji.
Omawiając różne składniki pokarmowe zwróciła uwagę na wykorzystywanie szczególnie tych produktów roślinnych, które charakteryzują się dużą zawartością błonnika pokarmowego. Dbałość o florę bakteryjną obecną w układzie pokarmowym, poprzez wykorzystanie w diecie kiszonek nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale także podnosi odporność. Nie zabrakło także informacji o dobroczynnym wpływie przypraw. Pani Monika zachęcała do częstszego sięgania po zioła i przyprawy, ponieważ nadają one smak, a także działają pozytywnie, wykazując działanie przeciwzapalne i wzmacniające odporność.
Prezentacja zakończyła się pokazem zdjęć, na których proponowane zdrowe posiłki wyglądały bardzo apetycznie i zachęcająco. Dzięki takim inicjatywom, seniorzy mają szansę nie tylko poszerzyć swoją wiedzę, ale przede wszystkim wprowadzać w życie praktyczne zmiany sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Zapraszamy na kolejne warsztaty m.in. „Testament, Dziedziczenie”, „Terapia śmiechem”, „Mapa Marzeń” i wiele innych.
Dorota Krzyżańska
CAS