Ułatwienia dostępu

Aktualności

z Centrum Usług Społecznych w Swarzędzu
Ikona aktualności przedstawiająca złożoną w pół gazetę
Plakat informacyjny o wydarzeniu "Wielkie wietrzenie Swa-dzielni", które odbędzie się w sobotę 30 września 2023 roku w godzinach 10:00–13:00, przy ulicy Piaski 4, parter, w Swarzędzu. Telefon kontaktowy: 61 81 81 730. Na plakacie umieszczono rysunki ubrań i akcesoriów: zegarka, spódniczki, koszulki, rękawiczki i naszyjnika. Na dole logo Ośrodka Pomocy Społecznej w Swarzędzu oraz logo miasta Swarzędz.

Swa-dzielnia to sklepik za uśmiech. Każdy może zostawić tu przedmioty, których już nie potrzebuje. Każdy może zabrać stąd to, co mu się przyda.

Pamiętajmy, że zostawione rzeczy muszą być w dobrym stanie – czyste i zadbane, by ktoś mógł z nich po nas skorzystać.

Zostaw to, co sam/a chciał(a)byś znaleźć.

Swa-dzielnia działa w Klubie Integracji Społecznej w Swarzędzu, ul. Piaski 4.

Czynna jest od poniedziałku do piątku, w godz. 8:00-16:00.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom mieszkańców, ogłaszamy wielkie wietrzenie Swa-dzielni w sobotę 30 września 2023 w godz. 10:00-13:00. Zapraszamy!

Plakat informacyjny o wydarzeniu
Grafika informacyjna Ośrodka Pomocy Społecznej w Swarzędzu przedstawiająca plan zajęć w Klubie Integracji Społecznej. W poniedziałki: 11:00–13:00 klub dyskusyjny z języka polskiego. We wtorki: 10:00–11:00 zajęcia komputerowe, 12:30–14:00 język polski dla obcokrajowców. W środy: 10:00–11:00 Smyko-Multisensoryka dla dzieci, 11:00–13:00 warsztaty ekologiczno-kreatywne. W czwartki: 10:15–11:15 Smyko-Multisensoryka dla dzieci, 12:30–14:00 język polski dla obcokrajowców. W piątki: 12:00–14:00 zajęcia kulinarne „Gotuję, nie marnuję”. Dodatkowo dostępna "Swa-dzielnia", zajęcia indywidualne, dostęp do Internetu i komputera. Kontakt: tel. 61 81 81 730, ul. Piaski 4, parter.

W nowym sezonie zajęć organizowanych w Klubie Integracji Społecznej - od września - czekają na Was jak zwykle atrakcyjne zajęcia.

Na zajęciach ekologiczno – kreatywnych mamy w planach: podstawy szycia na maszynie, decupage, haftowanie oraz zajęcia z plecenia makram, które zorganizujemy wspólnie z Centrum Aktywności Seniora.

Poza tym na zajęciach „Gotuję – nie marnuję” będziemy przyrządzać kulinarne specjały kuchni polskiej i ukraińskiej (też pielmieni), planujemy też ugotować „Zupę Disco” (29 września - nie może Was zabraknąć!) oraz piec i ozdabiać pierniki.

W naszym Klubie kontynuujemy naukę podstaw obsługi komputera oraz naukę języka polskiego dla obcokrajowców.

Maluszki spotykają się i doświadczają świata na Smyko-Multisensoryce.

Dalej działa i rozwija się Swa-dzielnia!

Szczegóły wszystkich akcji i zajęć znajdziecie na stronie internetowej www.kis.opsswarzedz.pl oraz na Facebooku www.facebook.com/kisswarzedz

Wszystkie zajęcia są bezpłatne, obowiązują zapisy: 61 81 81 730, czynne od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00 – 16:00.

Grafika informacyjna Ośrodka Pomocy Społecznej w Swarzędzu przedstawiająca plan zajęć w Klubie Integracji Społecznej. W poniedziałki: 11:00–13:00 klub dyskusyjny z języka polskiego. We wtorki: 10:00–11:00 zajęcia komputerowe, 12:30–14:00 język polski dla obcokrajowców. W środy: 10:00–11:00 Smyko-Multisensoryka dla dzieci, 11:00–13:00 warsztaty ekologiczno-kreatywne. W czwartki: 10:15–11:15 Smyko-Multisensoryka dla dzieci, 12:30–14:00 język polski dla obcokrajowców. W piątki: 12:00–14:00 zajęcia kulinarne „Gotuję, nie marnuję”. Dodatkowo dostępna
Plakat informujący o akcji Zupa Disco z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia. Gotowanie zupy z uratowanych produktów 29 września 2023 o godz. 12:00 w Klubie Integracji Społecznej w Swarzędzu. Możliwość przekazania produktów, kontakt: 505 912 340. Na plakacie grafiki warzyw i loga organizatorów

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Ma on na celu zwrócenie uwagi na ogromną skalę tego zjawiska na świecie i pokazanie, że zapobieganie marnotrawieniu żywności to jeden z najskuteczniejszych sposobów walki ze zmianami klimatu.

W niechlubnym rankingu marnowania jedzenia wśród krajów europejskich Polska zajmuje wysoką, piątą pozycję. Marnujemy rocznie 247 kg na osobę, co tylko podkreśla, jak ważne powinno być dla nas ratowanie żywności.

W tym roku Gmina Swarzędz postanowiła włączyć się w obchody Międzynarodowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia.

Pragniemy zaprosić Państwa do udziału w akcji „ZUPA DISCO”.

29 września 2023 r., podczas warsztatów „Gotuję nie marnuję” (warsztaty organizowane w Klubie Integracji Społecznej, ul. Piaski 4) ugotujemy zupę, którą następnie rozwieziemy do Swarzędzkich jadłodzielni, by mogli się nią częstować mieszkańcy.

Ale to nie będzie zwyczajna zupa. „Zupa disco” powstanie z produktów, które uratujemy przed zmarnowaniem. Idea gotowania zupy z produktów, które udało się uratować przed wyrzuceniem powstała w Berlinie w 2012 r. W tym roku ta tradycja zostanie przeniesiona do Swarzędza i – mamy nadzieję – będzie kontynuowana w następnych latach.

Zapraszamy więc Państwa do udziału w początku czegoś wielkiego!

Jak można włączyć się do akcji?

- podarować nam produkty, z których można ugotować zupę (takie, których Państwo nie sprzedali, które musielibyście wyrzucić, a nadal są zdatne do spożycia),

- podarować nam ugotowaną wcześniej zupę (taką, której Państwo nie sprzedaliście, a która nadal jest smaczna i zdrowa).

W zamian zamieścimy dane Państwa firmy w artykułach opisujących wydarzenie (reklama) na stronach internetowych i w mediach społecznościowych.

Szczegóły dot. akcji i sposobu przekazania produktów spożywczych:

Anna Kędziora, tel. 6181817130

Monika Podgórniak, tel. 505912340.

Zapraszamy!

Plakat informujący o akcji Zupa Disco z okazji Międzynarodowego Dnia Walki z Marnowaniem Jedzenia. Gotowanie zupy z uratowanych produktów 29 września 2023 o godz. 12:00 w Klubie Integracji Społecznej w Swarzędzu. Możliwość przekazania produktów, kontakt: 505 912 340. Na plakacie grafiki warzyw i loga organizatorów
Schemat zajęć Smyko-Multisensoryka. Etapy zajęć to: czas na zapoznanie się z miejscem, powitanie w kręgu, zabawy relacyjne z wierszykami i piosenkami, zabawy sensoryczne związane z tematem zajęć, zabawa ruchowa na ścieżce sensorycznej, zabawy relaksacyjne z materiałami suchymi i mokrymi, zakończenie w dowolnej formie.

Informujemy, że od września zajęcia będą odbywały się w dwóch grupach wiekowych:

- środa, godz. 10:00-11:00 - dzieci w wieku 6 mies. - 18 mies.

- czwartek, godz. 10:15-11:15 - dzieci w wieku 18 mies. - 3 latka.

Zapisy na zajęcia w trybie ciągłym (przez cały rok), można dołączyć do grup, gdy są wolne miejsca.

Dziękujemy za ogromne zainteresowanie. Obecnie zapisujemy nowe osoby tylko na listy rezerwowe - tel. 505 912 340.

Prosimy, aby dzieci miały ubranka na zmianę.

Schemat zajęć Smyko-Multisensoryka. Etapy zajęć to: czas na zapoznanie się z miejscem, powitanie w kręgu, zabawy relacyjne z wierszykami i piosenkami, zabawy sensoryczne związane z tematem zajęć, zabawa ruchowa na ścieżce sensorycznej, zabawy relaksacyjne z materiałami suchymi i mokrymi, zakończenie w dowolnej formie.
 Blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na której ułożone są równo upieczone rogaliki z nadzieniem. Rogaliki są złociste, o lekko nieregularnym kształcie, widać lekko wystające nadzienie.

Dziś na zajęciach kulinarnych "Gotuję nie marnuję" powstały wyjątkowe rogaliki marchewkowe - doskonały sposób, by do słodkości przemycić zdrowe warzywa (zamiast marchewki można dodać dynię, a nawet cukinię).

Przepis jest prosty:

Składniki:

    200 g tartej marchewki (2-3 marchewki),
    200 g miękkiego masła lub margaryny (dla alergików margaryna bezmleczna)
    2 szklanki mąki (dla alergików mąka bezglutenowa + mąka do podsypania
    3 płaskie łyżki cukru pudru
    marmolada lub gęsta konfitura domowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz marmolady/konfitury) zagnieść, aby powstała kula. Kulę podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować podsypując mąką. Podzielić na 8 trójkątów i smarować je marmoladą. Zwijać, zaczynając od podstawy trójkąta. Końcówki lekko wygiąć, nadając kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną.

Piec 30-40 minut w nagrzanym piekarniku w 180°C (grzałka góra/dół).

Z porcji wychodzi ok. 32 rogalików.

W przepisie marchewkę możemy zastąpić dynią i wyjdą nam równie smaczne rogaliki dyniowe.

Polecamy te pyszne i proste ciasteczka:)

Dodatkowe informacje i zapisy na zajęcia: tel. 618181730.

 Blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na której ułożone są równo upieczone rogaliki z nadzieniem. Rogaliki są złociste, o lekko nieregularnym kształcie, widać lekko wystające nadzienie.
Rozwałkowane na okrąg ciasto, pokrojone na trójkąty. Na każdym kawałku umieszczona porcja ciemnego nadzienia, a jeden trójkąt jest już zrolowany w rogalik. Całość znajduje się na niebieskiej silikonowej macie z oznaczeniami do wałkowania ciasta.
Dwie osoby wyrabiające pomarańczowe ciasto w dużych miskach. Ręce oblepione mąką i ciastem, w tle na stole leży obierana marchewka i łyżka.
Proces zwijania rogalików. Na stolnicy z miarkami leży rozwałkowane ciasto pokrojone na trójkąty, niektóre już z nadzieniem. Obok nich widać gotowe, surowe rogaliki. Na stole leży słoik marmolady, dwa wałki i talerzyk.

PLACÓWKI WSPARCIA DZIENNEGO I KLUBY

Budynek Centrum Aktywności Seniora
Centrum Aktywności Seniora
Tablica Dzienny Dom Pomocy
Dzienny Dom Pomocy
Budynek Dziennego Domu Senior Wigor
Dzienny Dom - "Senior - WIGOR"
Budynek Klubu Integracji Społecznej
Klub Integracji Społecznej
Budynek świetlicy Nasza Dziupla
Świetlice dla dzieci
Swarzędzki Klub Rodziny
Swarzędzki Klub Rodziny
Klub Młodzieży Nowy Świat 10
Klub Młodzieży Nowy Świat 10

DANE KONTAKTOWE

Centrum Usług Społecznych w Swarzędzu
ul. Poznańska 25, 62-020 Swarzędz

Godziny pracy:
Poniedziałek: 08:00 - 17:00
Wtorek - Piątek: 07:30 - 15:30

Telefon:
61 651 26 50

E-mail:
sekretariat@cusswarzedz.pl

Epuap:
/opsswarzedz/SkrytkaESP

Media społecznościowe:
Odwiedź naszą stronę na Facebooku

Polityka plików "cookies"

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Czytaj więcej

Please publish modules in offcanvas position.